Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Riportok Egy éves a Nagy Látásteszt!

Egy éves a Nagy Látásteszt!

a_nagy_latasteszt_logo_ujEgy éve indult útjára a Nagy Látásteszt szűrőbusza, amelyen az Opticnet partnerhálózat szakértő látszerészei ingyenesen tesztelték az ország lakosságának látását. A szakemberek eddig 58 helyszínen 5587 főt vizsgáltak meg, és megdöbbentő eredményeket tapasztaltak.  Többek közt kiderült, hogy a tesztet elvégzők 74%-nak további látásvizsgálatra volna szüksége, de az is bebizonyosodott, hogy a férfiak sokkal kevésbé figyelnek szemük világára, mint a nők.

 

 

A Nagy Látásteszt az elmúlt 1 év során 58 helyszínen, 42 településen járt, (egyes helyszíneken több alkalommal is megfordult) és ez idő alatt a szakemberek összesen 5587 főt szűrtek le. Közülük 58% volt a nő és 42% a férfi, amely mutatja, hogy a látásteszt lehetősége –és így a szemük ellenőrzése- a nőket jobban érdekelte, mint a férfiakat. A legfiatalabb résztvevő 5 éves volt, a legidősebb 93. Az átlagéletkor 48,8 év, ami várható volt, hiszen 40 éves kor felett, élettani változások miatt a látás élességünk romlik, ráadásul az idősebb korosztály jellemzően már jobban odafigyel az egészségére.

A jogosítvánnyal rendelkező férfiak fele rosszul lát!

A szűrésen résztvevők 61%- a (3408 fő),  (a férfiak 73,1%-a, míg a nők 50%-a) rendelkezik jogosítvánnyal.

A Nagy Látásteszt egyik talán legriasztóbb statisztikai adata, hogy a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9%-a nem lát jól (nőknél ugyanez a szám 35,6%), vagyis a volán mögött ülő férfiak több mint fele látásvizsgálatra szorulna. Ez azért riasztó adat, mert a szakemberek egybehangzó véleménye alapján mind a reakció időre, mind a távolságok felmérésére, mind a térérzékelésre komoly hatással van a gyenge, rosszul korrigált látás, vagyis előfordulhat, hogy a látás problémája, a nem megfelelő látásélesség okoz közúti baleseteket!

Az autóvezetéshez szükséges szemüveg, korrekció viselése egyre több embernél szükséges. Ezért a szakemberek véleménye szerint minden korosztály, de különösen az idősebb (45 év fölöttiek) esetében a közúti forgalomban való közlekedéshez szükséges lenne a rendszeres az előírt szemvizsgálaton felírt szemüveg, vagy kontaktlencse kötelező hordását sokkal szigorúbban ellenőrizni!

A számítógép előtt ülők jobban odafigyelnek

A szakemberek azt tapasztalták, hogy azok, akik munkavégzéshez számítógépet használnak, sokkal jobban odafigyelnek a látásuk épségére és a megfelelő korrekcióra, mint azok, akik nem. A Nagy Látásteszt buszán megfordulók közül 24,5% dolgozik, vagy tölt el minimum 4 órát monitor előtt, közülük mindössze 15,4%-nak volt további szüksége további látásellenőrzésre.

A nők gyakrabban járnak látásellenőrzésre

A szűrésen résztvevők között viszonylag magas, 32% volt azoknak a száma, akik 1 éven belül voltak szemvizsgálaton, 21%-uk volt 2 éven belül, 16%-uk 3 éven belül és 31%-uk, majdnem minden harmadik részt vevő volt 3 éven túl. A nemek közti megoszlás azonban korántsem kiegyenlített. A szakértők sok éves tapasztalatát erősítette meg a Nagy Látásteszten mért (a grafikonon ábrázolt) eredmény, amely szerint a nők gyakrabban járnak szemvizsgálatra, szűrésekre és gyakrabban is készíttetnek szemüveget maguknak, mint a férfiak.

Az is kiderült, hogy a nők sokkal inkább felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük, mint a férfiak, akik gyakran hiúságból nem viselnek szemüveget. (Arra a kérdésre, hogy van-e szemüvegük (látáskorrekciós eszközük), a nők 69,3%-a válaszolta, hogy igen, míg a férfiak 55,8%-a, azaz közel 15%-kal kevesebb, válaszolta ugyanezt.)

Holott a látásunk, a látásélességünk nem csak a magabiztosságunkat javítja, de a vezetésnél és a közlekedésben is a biztonságunk ALAPJA!

A Nagy Látásteszt Roadshow 2011 augusztusában folytatódik, és a tervek szerint még hosszú hónapokig járja az országot felhívva a lakosság figyelmét a rendszeres látásellenőrzés szükségességére, megelőző hatására.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark