ByeAlex: „Mindenben az egyediségre törekszem”

Márta Alex különc, kicsit fura, megosztó figura, akit azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fiatal énekes egyik napról a másikra lett ismert, ám annak ellenére, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóversenyét megnyerte, ő most is változatlan lazasággal, tréningnadrágban és pólóban megy fellépni. Sikere titka talán abban is rejlik, hogy láthatóan nem adta fel önmagát.

Egyedi megjelenésed gyakorlatilag a védjegyeddé vált, rajongóid szinte el sem tudnak képzelni vastag keretes szemüveged és kötött sapka nélkül. Mióta hordasz szemüveget?

Ha jól emlékszem, 10-12 éves koromban kaptam az első szemüvegem, egy aranyszínű, drótkeretes darabot, amiben úgy néztem ki, mint Harry Potter. Én soha nem az aktuális trendeket követtem, hanem igyekeztem újszerű, formabontó és feltűnő kereteket hordani. Már akkoriban sem akartam vegyülni a többiekkel, inkább eldöntöttem, ha már szemüveget kell hordanom, akkor én bizony látványosan szemüveges leszek.

A rajongóid meglepődve terjesztik az interneten azokat a korábbi képeidet, amelyeken rövid hajjal, szakáll és szemüveg nélkül vagy látható. Olykor kontaktlencsét is viselsz?

Előfordul alkalmanként, hogy nincs kedvem felvenni a szemüveget, viszont kontaktlencsét nem hordok. Bár korábban próbálkoztam vele, de valahogy nem sikerült megfelelően a szemembe helyezni, és elég zavaró volt, így inkább lemondtam róla. Általában azonban rajtam van a szemüvegem, sőt, váltogatni is szoktam az egyes darabokat, az öltözetemhez és az alkalomhoz illően. Számomra sosem volt ciki a szemüvegviselés, inkább egyfajta kinyilatkoztatásnak élem meg, mert szerintem a szemüveg igenis menő. De a fogszabályzóval is így vagyok, alig várom, hogy most 28 évesen megkapjam az első fogszabályzómat.

Milyen gyakran jársz optikushoz? Változott a látásod az évek során?

Miután a szemünk talán a legfontosabb érzékszervünk én fontosnak tartom, hogy kétévente elmenjek látásvizsgálatra, és általában ilyenkor új szemüveget is csináltatok. Bár a látásom nem romlott - évek óta -2.5 dioptriásat hordok-, mégis az új lencsékkel mindig kicsit tisztábban, élesebben látok. Idén először dioptriás napszemüveget is fogok hordani, bakelit lemezekből készülő Tipton kerettel, amilyen a legutóbb csináltatott szemüvegkeretem is.

A Tipton Budapest elsősorban egyedi, designer szemüvegkereteivel, és a gyártásához felhasznált különleges alapanyagaival vált híressé. Neked mennyire vált be a bakelit lemezből készült keret?

Két szemüvegkeretem is van a Tiptontól, az egyik hasonló ahhoz, amilyet A Dal című műsorban viseltem, és van egy kocka alakú keretem is. Bár még szokatlan számomra a hordásuk, de nagyon tetszenek. Egyedi, feltűnő darabok, mindenki észreveszi őket. Ráadásul a Tipton szemüvegkereteket Magyarországon gyártják, és személyesen is voltam a műhelyben. Nagyon bejött ez a kreatív közeg, amiben a srácok dolgoznak, és még azt is láttam, hogy milyen bakelit lemezekből készültek a kereteim. Az új szemüvegeket az Opticnetnél csináltattam, ahol nagyon kedvesek, figyelmesek és türelmesek voltak velem, pedig rengeteg kérdést tettem fel és elég sokáig próbálgattam az optikában a szemüvegeket. A kocka alakú elég rendhagyó, így több kritikát is kapott a közösségi oldalamon, külön fórumon boncolgatták, hogy melyik keret illik jobban hozzám. De szerintem mind a kettő nagyon menő.

Sokan szeretnek, de sokan kritizálnak is. Hogyan viseled a hirtelen jött ismertséget?

Gyakorlatilag egyik napról a másikra megváltozott az életem. Lassan kezdem megszokni az érdeklődést, ami körülvesz, de az még mindig furcsa, hogy nem tudok úgy lemenni a boltba, hogy ne ismerjenek meg. Érdekes viszont, hogy az utcán senki nem szól be, csak az interneten kritizálnak. De én szívesen meghallgatom a kritikát, és tisztában is vagyok a hiányosságaimmal. Azt viszont nem szeretem, amikor olyanokat írnak, hogy „ez nem te vagy”, „te nem ilyen vagy”. Azt gondolom, nem lehet egy embert megítélni egyetlen televíziós szereplés alapján, de természetesen meghallgatom ezeket a véleményeket is. Sőt, a Facebook rajongói oldalamat is én kezelem, és személyesen válaszolok a levelekre, kommentekre.

A Dal című műsorban színpadi rutin nélkül léptél a közönség elé. Amikor elindultál a versenyen gondoltad volna, hogy megnyered?

A műsorba a menedzserem nevezett be, és egyáltalán nem számítottam rá, hogy nyerek, sőt arra sem, hogy az elsők közé bekerülök. Amikor viszont már az első négyben voltam, akkor szinte biztos voltam benne, hogy én leszek az első. Nem tudom miért, valahogy megéreztem. Illetve én mindig figyelek a jelekre, és aznap, mikor mentem a stúdióba érdekes dolog történt. Végig az úton egy GOD-555 rendszámú autó ment előttünk, majd mikor az adás előtt a stúdióban magyarázták nekünk a pontozást, akkor az én nevem mellett példaként az 555 szám jelent meg. Úgy gondoltam, ez nem lehet véletlen: ma vagy nagyon lebőgök, vagy megnyerem a versenyt. Szerencsére ez utóbbi történt.

Ezek után mennyire érzed a felelősséget, hogy Te képviseled hazánkat a döntőben, Malmőben?

Hát ez az, ami elég furcsa nekem, mert én soha nem akartam képviselni senkit, mindig csak önmagamat akartam adni. Viszont ezt a versenyt életemben először nem magam miatt csinálom, hanem a menedzsmentem, a barátaim, rokonaim miatt, akik mellettem állnak, és a közönségem miatt, akik rám szavaztak, és kedvelik a zenémet. Persze, nagy a felelősség, de én bízom benne, hogy akik tényleg szeretnek, azok az Eurovíziós szereplésemtől függetlenül is mellettem maradnak, és továbbra is szívesen hallgatnak. Miattuk is fogok magyarul énekelni a versenyen, bár a dal angol verzióját is elkészítettük, de az emberek magyarul ismerték és szerették meg a Kedvesemet. Én nem akarok megváltozni, elvárásokhoz, trendekhez igazodni. Ugyanaz az egyszerű srác vagyok, aki voltam, és ha olyan kedvem van, akkor melegítőben és pólóban lépek színpadra.

Ugyanakkor saját bevallásod szerint többféle személyiség lakik benned. Korábban filozófiát tanultál, jelentkeztél a rendőrtiszti főiskolára, később újságíróként dolgoztál, és metál zenekarban énekeltél. Abban a stílusban, amit jelenleg képviselsz, mennyire találtad meg önmagad?

Annak ellenére, hogy minden megnyilvánulásomban önmagamat adom, valahogy soha nem tudok 100%-ig azonosulni azzal, amit csinálok. Mert a metál-énem azt mondja, mi ez a baromság, és miért nem inkább metál zenét csinálsz? Miközben a bennem rejlő filozófus azt kérdezi, kell neked ez az egész ismertség, és mindaz, ami vele jár? Az újságíró-énem pedig arra lenne büszke, ha könyvet írnék. Szóval mindig van bennem egyfajta önostorozás, viaskodás, mert nem félek magamba nézni, és olykor megkérdőjelezni önmagam. Hiszek benne, hogy ez kell a fejlődéshez. Az embernek nem csak egy oldala van, ennél sokkal összetettebbek vagyunk, és a dalaimban is egyformán jelen van a falusi kisfiú, a miskolci keserédes kamasz, és a városfüggő fiatal, aki imádja a pörgős Budapestet. De ez az egész így együtt vagyok én, és bár jelenleg az Eurovízió a legfontosabb számomra, mégis pár év múlva simán el tudnám képzelni magam, mondjuk órás mesterként.


Ezek szerint nem érzed azt, hogy a jelenlegi sikerek után most már mindenképpen az énekesi pálya lenne a Te utad?

Ahogy mondod. Az ember sosem tudhatja, mit hoz a jövő, és én nem szeretném így bekorlátozni magam. Az órás mesterség tényleg érdekel, ki is néztem egy ilyen képzést magamnak. Teljesen óramániás vagyok, meg szemüvegmániás, egy időben például optikusként is akartam dolgozni. Ki tudja, lehet, hogy egyszer még én magamnak fogom készíteni a szemüvegeimet és tíz év múlva egy optikában találkozunk.