A csend hangja - Interjú Weisz Fannival

Weisz Fanni. Egy gyönyörű hallássérült modell, aki látszatra pont olyan, mint a vele egy idős fiatalok, valamiben mégis nagyon más! Az egykori szépségkirálynő zsenge kora ellenére már évek óta a siketek és fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségért küzd minden lehetséges eszközzel. Törekvései sokak számára példamutatóak, és szerencsére sokak mellé is állnak ebben az értékes ügyben.


Sokat hallani arról a médiában, hogy milyen fontos a számodra a társadalmi szerepvállalás. Nemrégiben a Szegedi Siketek Általános Iskolája diákjainak adtál át egy komoly adományt, de szívesen kampányolsz az állatok védelmében is. Mi alapján teszed le a voksodat egy-egy ilyen megmozdulás mellett? Mely értékek a legfontosabbak a számodra?

Valóban nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, mert úgy gondolom, ha egy kicsit figyelünk egymásra, akkor nagy dolgokra lehetünk képesek. Természetesen mindenhol nem tudok ott lenni és segíteni, de nagyon fontos, hogy a sorstársaim mellet kiálljak, illetve fontos a természet és az állatok védelme is. Kislánykoromban az volt az álmom, hogy állatmentő legyek, s bár egy másik teljesült és modell lettem, azért az állatok pont olyan fontosak maradtak a számomra. Azt hiszem, az hogy kutyusaim voltak mindig, felelősségtudatra nevelt. Arról már nem is beszélve, hogy segítő kutyusaim, hisz a különböző hangokat, pl. csengő ébresztő, jelzik nekem.

Nagy öröm volt a számomra, hogy segíthettem a Szegedi Siketek Iskolájába vitt adományokkal. Öröm volt látni a gyerekek boldogságát, az emberek jóságát, segítőkészségét. Törökbálint és a Roni Közért már szervezik a következő akciójukat, a hónap végén 12 siket fiatalt látnak vendégül. Boldog vagyok, hogy mindennek a megihletője lehetek.

Tavaly hivatalosan is megalakult a Csend Hangja Klaszter, amely a siketek esélyegyenlőségéért folytatott munkádat hivatott segíteni. Mesélnénk nekünk kicsit arról, hogy pontosan mi is a klaszter programja?

A klaszter célja, hogy segítse a jelnyelvet népszerűsítő kampányom, felhívja a figyelmet a siketek nehézségeire, vagyis aszakadékok csökkentésén dolgozik. Első körben rendezvényeken vettünk rész ahol meséltünk a siketekről illetve a nehézségeikről, és arról, hogy próbáljunk meg kapcsolatot teremteni velünk. Iskolákba kezdtem járni és a siketekről mesélni az érzékenyítő órák keretein belül. Ezek a látogatások nagy sikert arattak, a fiatalok körében. Hihetetlen mennyire nyitottak.

Kezdetektől fogva célom volt, hogy megmutassam a jelnyelv szépségét és felhívjam a siketek helyzetére a figyelmet. Kevesen tudják, hogy a siketekre ma már nem csak, mint fogyatékkal élő emberekre gondolunk, hanem, mint nyelvi kulturális kisebbségre is. A jelnyelvet 2009 óta önálló nyelvként ismerik el hazánkban.

Amerikával ellentétben itthon még szinte egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy a jelnyelvet használó siketek a saját anyanyelvükön férhessenek hozzá a különböző szolgáltatásokhoz. Nálunk ez még gyerekcipőben jár. A siketeket nevelő iskolákban a jelnyelven való oktatás még nem megoldott. Minden kisgyermeknek szájról olvasva kell megtanulnia, számára idegen nyelven a matematikát, történelmet, irodalmat. Így viszont a siketek magyar nyelven történő írása, olvasása sajnos nagyon alacsony szinten marad, ami rontja az esélyeiket a továbbtanulásra is.

Eddigi aktivista munkád során melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Nem érzem annyira helyes szónak azt, hogy büszke vagyok rá. Inkább úgy fogalmaznék, hogy boldoggá tesz, hogy megtettem, és megtehettem dolgokat. Az mindegy mekkora dolog, csak segítség legyen. Nagyon boldog vagyok, hogy szilveszterkor a köztársasági elnök úr, köszöntőbeszédét fordíthattam jelnyelvre, hogy siket sorstársaim is érthessék.

Aminek még nagyon örülök, hogy a Csend Hangja Klaszter és egy hazai vezető telefonos szolgáltató cég közös munkájából megszületett a Csend Hangja Flotta, mely a siketek, nagyothallók és a hallók között akadálymentesített kommunikációt és egyenlő esélyeket biztosít. Az első ilyen flotta hazánkban, ami kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Szépségkirálynőként és fotómodellként kétségtelenül nagyon ügyelsz arra, hogy mindig csinosan öltözködj. Sokszor láthatunk Téged napszemüvegben is. Általában mi alapján választasz, hogy milyen napszemüveget viselsz?

Természetesen ügyelek arra, hogy az öltözékemhez megfelelő legyen. Fontos, hogy jól is álljon. Nehezen tudtam eddig napszemüveget vásárolni magamnak, mert valahogy nem tetszettek magamon. Pedig ez nagyon fontos, hisz tulajdonképp egy jó szemüveg öltöztet is. Most azonban nagyon megörültem, hogy az Opticnetnél olyan szemüvegeket találtam, amik minden szempontnak megfeleltek.

Fontos számodra, hogy a napszemüveged védelmet nyújtson a nap káros UV sugaraival szemben? Szempont ez a választásnál?

Bizony, hogy fontos, sőt kifejezetten az, hiszen számomra a vizuális kommunikáció létezik elsősorban. Mivel a hallás hiánya miatt a szememen keresztül kapom az információt, még inkább kell a szememet védenem. Ez a legfontosabb szempont.

A látásodra, a szemed egészségére mennyire figyelsz oda? Milyen gyakran jársz látásvizsgálatra?

Még csak 20 éves vagyok és szerencsére a látásommal nem voltak soha problémák, ezért korábban különösebb hangsúlyt nem fektettem erre. Az Opticnet üzletben erre is felhívták a figyelmem azóta évente ellenőriztetem, hogy minden rendben van-e.

Azt hiszem, bátran állíthatjuk, hogy fiatal korod ellenére sokak számára példakép vagy. Mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan fogyatékkal élik meg a mindennapokat? Hogyan lehetnek boldogok, sikeresek?

Fontos a család ahonnan jövünk, de azt gondolom a legfontosabb, hogy megértsék és elfogadják, hogy a másság ellenére még teljesek vagyunk. Olyan dolgokat csináljunk, és olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyre képesnek tartjuk magunkat. Vizsgáljuk meg, értékeljük mi az, amiben jók lehetünk, és aztán kezdjünk el küzdeni érte, nagyon határozottan. Vizsgáljuk meg mi az, amiben segítségre szorulunk és ki az, aki ebben segítséget nyújthat a számunkra. Ne zárkózzunk be a saját világunkba, nyissunk a körülöttünk élők felé.

Számodra soha nem okozott nehézséget, hogy kiállj a nagyközönség elé? Hogyan küzdöd le a lámpalázat?

A céljaim erőt adnak és le tudom küzdeni velük a lámpalázat, sőt el is felejtem :)

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen szakmai és magánéleti célokat szeretnél még elérni?

Ami a leginkább motivál, hogy valós kép alakuljon ki a köztudatban a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban. Az, hogy nem teherként vagy segítségre szorulóként gondoljanak ránk, hanem lássák meg végre mi az, amit mi tudunk tenni önmagunkkért és a társadalomért. Szeretném, ha megkérdeznék, mivel tudnak abban segíteni, hogy dolgozhassunk. Mi az a terület ahol önállóan el tudjuk végezni a ránk bízott feladatokat. Az alapoknál kell kezdeni. A siketeknek a tudás megszerzése az első lépés. Tehát az oktatásban kell keresni a megoldást. A jelnyelv segítségét kell használni. Sajnos jelen pillanatban ott tartunk, hogy bármilyen csekély dologgal kezdünk, csak javíthatunk a helyzeten. Örömmel várjuk mindenki segítségét akármilyen mértékű is az. Egyszerűen csak le kell másolnunk az Amerikában jól működő mintát.

A másik tervem természetesen, hogy modellként is helyt álljak, hisz ez a munkám és imádomJ. A magánéletem az utóbbi időben kicsit háttérbe szorult, de a szeretteim nagyon odaadóan támogatnak és megértenek. Ez nagy erőt ad.

Fontos, hogy olyan példát mutassak a fiataloknak, ami az emberi értékeket, a családot, a segítségnyújtást, a szeretetet, és tiszteletet tekinti értéknek.