Közel s távol

Milyen szemüveget hordasz? Rövid vagy távollátó vagy? Ezt a kérdést sokan nem tudják megválaszolni, ami nem meglepő, mert zavaró kicsit az elnevezés. Aki rövidlátó, az közelre jól lát, de távolra nem éles a kép, aki távollátó, ő közelre nem lát olyan jól, viszont nekik a távollátásnál is lehetnek gondjai.

Magánkutatásaink alapján kimondható, hogy az emberek 90%-ának nem tudja + vagy - a dioptriájuk,hogy. Kisebb százalékban legtöbbször azt sem tudják megmondani, hogy rövid vagy távollátó. Ami, valljuk be, nem szép dolog. Segítünk!


Rövidlátók

Az első igencsak feltűnő jel, hogy szemüveged széle vastagabb, mint a közepe. Nagyon egyszerű megállapítani, ha mínuszos a dioptriád, bizony, Te rövidlátó vagy, nehezen vagy nem tudod elolvasni az olvasótábla jeleit 5 méterről.

De miért nem látsz távolra?

A rövidlátást az okozhatja, hogy szemgolyód hosszanti tengelye megnyúlik, így a beérkező képet a szem nem a szemfenékre, hanem az elé vetíti. Mikor közelre nézel, a sugarak elérik a maculát (sárgafolt), ezért közelre jól látsz, de távolra tekintéskor, vagy közepes távolságnál bizony az agy nem kap éles képet a szemtől.

Nézzük, mi történik, ha felvesszük a szemüvegünket:

Láthatod, a mínuszos lencsét ún. szórólencsének hívjuk (a széle, ugyebár vastagabb). Ez a beérkező sugarakat kifelé téríti, amik aztán a szembe érve már „pont" megfelelő szögben érkeznek, és az éleslátás helyére vetülnek. Így elértük azt, hogy minden távolságra élesen láss, azaz a szem, mint eszköz, éles képet közvetítsen az agy felé. És itt gyorsan egy félreértést tisztáznunk is kell. Sokszor találkozunk olyan felvetéssel, miszerint „ha nem hordom a szemüvegemet, akkor az erősíti a szememet" vagy „ellustul a szemem" vagy „hozzászokik". Az előzőekből már láthattad, hogy a szem egy ESZKÖZ, ami a fizika törvényei alapján működik. Hacsak nem tudod a hosszanti tengelyedet lerövidíteni (vedd ki a szemgolyód, szikével nyesd meg kicsit aztán tedd vissza), úgy nem tornáztatod a szemed azzal, hogy nem hordasz okulárét, viszont eléred azt, hogy az agyad homályos képet kapjon. Az agy pedig egy idő után hozzászokik, hogy a szem nem küld pontos információt és a látásért felelős központ „ellustul".


Látásélesség

A következő fogalom a látásélesség. Ennek mértékegysége a vízus (ezzel mérjük a szem „jóságát"). Az elvárható vízus az 1, azaz a 100%-os látásélesség.

Ez a cél, amit el kell érni: lehet valakinek -9.00 -es a dioptriája, ha a látásélessége 1-es, orvosi értelemben jobban lát, mint az a valaki, akinek csak -1.00-es kell, de bizony azzal nem tudja elolvasni a legkisebb sort a táblán. Úgyhogy nem szabad elkeseredni, csak akkor romlott a szemed, ha a látásélességed romlott, a dioptria változása pusztán fizikai változás a szemedben (tovább nyúlt a tengely például!). Sőt, van hogy egyszer csak csökken a dioptria. Sosem tudhatod..

Mire figyelj, ha mínuszos szemüveget hordasz!

 1. Keretválasztásnál figyelj arra, hogy a keret ne lógjon túl nagyon az arcodon oldalt. Ez főleg erősebb dioptriánál lehet feltűnő, mikor az arcodnál jókora ugrás látható
 2. Érdeklődj a vékonyított lencsék iránt. Ezek könnyebbek és esztétikusabbak is!
 3. Próbáld ki az aszférikus lencsét (ezekről bővebben később), ezeknél még nagyobb a tiszta látómező!
 4. Kérj anti-reflex réteget a lencsékre, mert esztétikusabb (a veled szemben álló nem magát látja a lencsédben...), jelentősen csökkenti a zavaró csillogásokat, a fényáteresztése jobb lesz a lencsének!
 5. Erős dioptriáknál a legjobb a teli keret, hiszen itt a lencse szélvastagságát „eltakarja" a keret maga
 6. Nyugodtan próbáld ki a kontaktlencsét, de legyen mellette szemüveged. Tökéletesen éles képet fogsz kapni és még a berakásával sem lesznek problémáid, hiszen közelre jól látsz!
 7. Új szemüvegedet MINDIG kipihenten, reggel kezd el hordani, mert biztosan szoknod kell! Furcsa, más, mint az előző lesz, de egy új autót is meg kell szokni! Ha pedig megszoktad, akkor jobb lesz!

Távollátók

Hogy ismered fel magad? Hogy a szemüveged nagyít. Ha gyerekkorodban gyújtottál meg nagyítóval száraz leveleket, papírt, hangyát (...) akkor tudod, hogy miről beszélek. A pluszos szemüveg a viselő szemét nagyítja, a fénysugarakat összegyűjti és az origoja felé téríti.

Ha még nincs szemüveged, de úgy érzed valami gáz van? Nos, ha ilyen problémával küzdesz, az alábbiakat észleled: nem kényelmes hosszú ideig olvasni, összefolynak a betűk, elfelejted, mit is olvastál, elveszted az érdeklődésedet, minden előzmény nélkül elbambulsz, fáradékony leszel. Sőt, sokszor a visszatérő fejfájásodat is ez okozhatja!

Miből fakad mindez?

Látható, hogy ha pluszos szemüveget igényelsz (ún. hypermetróp vagy), akkor a szemgolyód alakja miatt a kép a szemfenék mögé vetül. A szemlencsédet az izmokkal képes vagy (de ezt te nem veszed észre) olyan alakúra formálni, amivel jól fogsz látni távolra. DE, így a szemed, az idegrendszered folyamatosan dolgozik. Mikor közelre tekintesz, olvasni szeretnél, még jobban dolgoznia kell a szemednek, amire bizonyos korig képes is vagy (amíg fiatal vagy...) , de csak rövid ideig. Azaz mit fogsz valójában tapasztalni? Jól látsz távolra, minden rendben, közelre is tudsz olvasni, csak valahogy kimegy a fejedből, mit olvastál, elveszted az érdeklődésedet, nehezen koncentrálsz.

Egy téveszme! Aki távollátó, annak csak olvasáshoz kell hordania a szemüveget. Ez nem igaz, higgy nekünk! Ha egész nap hordod, jobb lesz!

Ezt csinálja a vizsgáló által felírt szemüveg:

A gyűjtőlencse eltéríti a beérkező fénysugarakat úgy, hogy az a látóidegre vetüljön és ezáltal tiszta képet tudjon továbbítani szemünk az agy felé.

A hypermetrópia azért problémásabb, mert:

 • nehezebben észrevehető, hiszen jól látsz közelre, távolra, mert a szem legyőzi ezt az optikai hibát, de felesleges terheléssel (újra csak gondolj a fejfájásra)!
 • sokkal jobban igénybe veszi az idegrendszert, ha nem kezelik, ezáltal a mindennapos teljesítményünkre is hatással lehet!
 • kicsit nehezebb korrigálni, főleg, ha valaki régóta küzd a problémával és nem hordott szemüveget


Hogyan válassz szemüveget, ha pluszos dioptriád van?


A pluszos lencse széle vékony, a közepe vastag. Az optikusok tudják, hogy minél kisebb átmérőjű lencsét választanak a szemüvegbe, annál vékonyabb lesz annak a közepe.

Egy klasszikus pluszos: Dustin Hoffman a Pillangó c. filmben


Tippek:


 1. a lényeg, hogy a keret ne legyen túl széles, magas. Ne feledd, ezt csak erős dioptriánál (+4 - 5 felett) javaslom, az alatt válogass bátran.
 2. Ez túl széles és magas :-)
 3. magas dioptriánál már nem elég a kis átmérő, a legjobb megoldás ez esetben az aszférikus kialakítás. Ez ideális, hiszen vékony és optikai tulajdonsága miatt még a szemedet sem nagyítja annyira (az aszférikus lencséről később olvashatsz)
 4. ha a legvékonyabbat szeretnéd, akkor kérj vékonyított, aszférikus lencsét. Tuti lehelet finom lencse, de nem olcsón
 5. mivel a lencse a széle felé vékonyodik, ezért ún. damilos keretet (lásd Keret típusok), keret nélküli szemüveget nem nagyon tudsz választani, vagy annak rovására, hogy vastagabb lesz a közepe
 6. Új szemüvegedet MINDIG kipihenten, reggel kezd el hordani, mert biztosan szoknod kell! Új szemüvegedet MINDIG kipihenten, reggel kezd el hordani, mert biztosan szoknod kell! Furcsa, más, mint az előző lesz, de egy új autót is meg kell szokni! Ha pedig megszoktad, akkor jobb lesz!
 7. Ha ilyen szemüveget hordasz, a tárgyakat nagyobbaknak látod, mint valójában, de ne aggódj, ezt az agyad kezeli, de nem veszed észre.
 8. Ha az első ilyen szemüvegedet kapod, ne aggódj, ha nagyon furcsa lesz az elején, sőt, eleinte távolra még rosszabbul is láthatsz, mint előtte. Ez természetes, egy két nap alatt elmúlik!

Vannak egyéb nehezen észrevehető optikai hibák is, amik a teljesítőképességek ronthatják, de ezt már bízd a szakemberre, ők tudni fognak mindent!

Ezzel fejezetünk végére értünk. Ha már nem vagy itt, kedves Olvasó, sajnálom, ha viszont itt vagy, tedd meg, hogy értékeled az irományunkat. Csak menj a cikk elejére és kattints a csillagoknál, mennyire tetszett!

Ha pedig kérdésed van Szakértőinkhez, tedd fel bátran!

Szerzői jog:

Jelen cikk szerzői jogvédelem alatt áll. A cikk felhasználása engedélyköteles. Engedélykérés az info@opticnet.huEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címen lehetséges.

Szerző: Bácskai László

Lektorálta: Reider László